Gepubliceerd op 01 december 2022
In september 2020, tijdens de tweede golf van de coronapandemie, was tweedegeneratiemelkveehouder Evert Dijkstra ‘aan de beurt’. „Ik was één van de eersten hier tijdens die tweede golf en had het flink te pakken. Twee keer per dag gaven we mijn temperatuur door aan de dokter omdat die wilde weten hoe hoog de koorts was. Ik heb wel 42 graden koorts wel aangetikt.”
Aan de Snytserdyk tussen Tzienzerburen en Dearsum, ligt de boerderij van de familie Dijkstra. Evert Dijkstra is de tweede generatie die daar een melkveehouderij runt. Dat doet hij sinds 2006. De familie Dijkstra komt van oorsprong uit Workum. Via Joure kwam men in 1974 op ‘de pleats’ in Raerd. Vader Sipke Dijkstra bouwde daar in 1976 een nieuwe stal. Everts broer Jan Maine is weer terug naar Workum en woont daar op de boerderij die al meer dan 250 jaar in de familie is.
Op de boerderij in Raerd worden zo’n 110 koeien gemolken. Dijkstra heeft ‘voor de hobby’ nog wat zwart-bles schapen en voor de dochter een pony. Die viervoeter wordt ook gebruikt voor het bedrijf met paardencoaching, van zijn vrouw Karin Tijssen.
Evert, die al zo’n 15 jaar lid is van AB Vakwerk, onderging een jaar of zes geleden een knie-operatie. Eén van zijn hobby’s is fietsen en dat ging steeds minder. „Ik ben toen geopereerd en toen had ik voor het eerst geruime tijd een bedrijfsverzorger. Die ervaringen waren zeer positief.” In 2019 deed Evert mee met BIG Challenge. Onder die naam doet de agri- en foodsector met een groot aantal teams mee met het jaarlijkse evenement Alpe d'HuZes. „Ook toen heb ik vervanging via AB Vakwerk ingehuurd en na overleg kon ik de waardebon van €200 die ik van de coöperatie had, ook daarvoor inzetten.”
In september 2020, tijdens de tweede golf van de coronapandemie, was Dijkstra ‘aan de beurt’. „Ik was één van de eersten hier tijdens die tweede golf en had het flink te pakken. Twee keer per dag gaven we mijn temperatuur door aan de dokter omdat die wilde weten hoe hoog de koorts was. Ik heb wel 42 graden koorts wel aangetikt.” Het scheelde niet veel of Dijkstra had opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Hij kwam er bovendien maar moeizaam bovenop: „Ik ben de eerste weken helemaal niet ‘achter’ geweest, zo had ik het te pakken. En toen de ergste ziekteverschijnselen voorbij waren had ik een conditie van nul-comma-nul. Werken ging echt nog niet.”
Dijkstra is zeer tevreden over dienstverlening van AB Vakwerk, waarop hij toen kon terugvallen: „Ze nemen het hele bedrijf van je over en je hoeft je nergens zorgen om te maken.” Zijn vrouw vult aan: „We waren nog druk aan het kuilen en Evert zou aan het eind van de middag voor het melken nog even gaan zitten omdat hij zich lang niet fit voelde, maar het ging gewoon niet meer. Hij was ineens compleet ‘op’. Het was dus vrij laat dat we AB belden en het duurde daardoor even voordat er iemand beschikbaar was, maar nog dezelfde avond zijn de koeien wel gemolken.”
Na enkele dagen kwam Jan Paul Andela namens AB Vakwerk het bedrijf ‘overnemen’. Dat heeft al met al drie maanden geduurd. „Het was perfect, we hoefden ons echt nergens zorgen over te maken. Jean Paul nam alles over en regelde alles. Het is heel belangrijk dat een bedrijfsverzorger alles ‘ziet’. Dus niet alleen uitvoert waarvoor hij gestuurd is, maar ook meedenkt”, vindt Dijkstra. Dat dat in zulke periodes heel waardevol is hebben hij en zijn vrouw echt ervaren. „Jean Paul heeft, totdat ook ik door corona geveld werd, veel met mij overlegd”, vertelt Karin. „En omdat Everts conditie na zijn herstel nog zo slecht was heb ik erop aan gedrongen om langer bedrijfsverzorging in te schakelen, zodat hij echt goed kon herstellen.” Daar zijn de Dijkstra’s achteraf erg blij om, want ze hebben ook gevallen gehoord waarbij boeren toch te snel weer aan de slag gingen en een heftige terugval kregen. „Ja, als je écht iets hebt, dan ben je heel blij dat AB Vakwerk er is”, besluit Evert.