Veel werkzaamheden in het boerenbestaan mag je niet zomaar uitvoeren. Daar heb je minstens een certificaat voor nodig. Denk aan veilig werken met grote machines als een verreiker, shovel of trekker. Als het gaat om werken met koeien, moet je minstens wat ervaring hebben. Ook daar zijn de trainingen hieronder perfect geschikt voor. Waar wil jij je verder in verdiepen? Wij zorgen dat je snel een cursus kunt volgen!
Onderstaand een overzicht van de trainingen die je via AB Vakwerk kunt volgen:
Tijdens deze drieweekse vakopleiding leer je in de praktijk hoe je de melkstal bedient. Straks ken jij de basis van omgaan met koeien. Denk aan uiergezondheid en het netjes achterlaten van de melkstal voor de volgende melkbeurt. Een vooropleiding of ervaring heb je niet nodig.
Jongvee vormt de basis van de melkveehouderij. Tijdens deze training van één dag leer je hoe belangrijk het is om jongvee goed te managen. Het ochtenddeel is bestemd voor de opfok van jongvee. In het middagdeel gaan we in huisvesting, melkvee en droge koeien.
Koeien geven de hele dag signalen af die iets zeggen over hun gesteldheid. Deze training bestaat deels uit theorie, aanvullend met praktijk. Je leert de kudde beoordelen op het voerpad én tussen de koeien. Afsluitend mag je één willekeurige koe beoordelen op basis van conditie, mest en eventuele verwondingen.
Melken met een geautomatiseerd systeem is niet alleen een andere manier van melken. Het is leren omgaan met nieuwe, onbekende apparatuur. Het is ook leren omgaan met en beoordelen van nieuwe kengetallen. Kortom: op welke wijze manage ik melkrobot en melkkoeien? Dat leer je tijdens de 3-daagse training robotmelken.
De conditie van de klauwen is bepalend voor de gezondheid van een koe. Of je nu beginner bent of een doorgewinterde klauwbekapper: voor iedereen hebben we geschikte trainingen klauwverzorging. Bij ons heb je de basis zo onder de knie! Maar je kunt ook een beroepsopleiding klauwverzorgen of training tot adviseur volgen.
In de melkveehouderij krijg je te maken met medicijnen. Om een zieke koe te behandelen of om (de verspreiding van) ziektes te voorkomen. Onze eigen Agri Expert Pool (AEP) praat je bij over correct en veilig medicijngebruik. Na 1 à 2 dagen weet je hoe je verantwoord omgaat met diergeneesmiddelen.
Door zelf rundvee te insemineren kun je veel geld besparen. Ontwikkel de vaardigheden in de praktijk tijdens de training Inseminator DHZ-KI. Onder leiding van een ervaren trainer leer je alles over anatomie, achtergrondinformatie en hormoonhuishouding.
Hoe houd je dieren gezond? En hoe reageer je adequaat als er toch koeienziektes ontstaan? Tijdens de training Sick Cow Management ontwikkel je vaardigheden in de praktijk. We gaan in op verschillende ziekteverschijnselen, je leert snel signalen herkennen en deze op waarde te schatten.
In deze cursus staan veilig en verantwoord werken met de verreiker centraal. Een verreiker bedienen op moeilijk bereikbare plaatsen en grote hoogten kan namelijk tot grote risico’s leiden. Als medewerker moet je voldoen aan de meest recente veiligheidseisen en een veiligheidspas op zak te hebben.
Veilig werkzaamheden leren uitvoeren met een shovel of wiellader? De training Veilig werken met de shovel leert je alle essentiële onderdelen die van toepassing zijn om veilig aan het werk te gaan met de shovel. De eendaagse cursus bestaat uit theorie- en praktijkoefeningen.
De moderne tractortraining geeft je inzicht in bedieningssystemen. Geschikt voor medewerkers, boerenhulpen en leerlingen in opleiding tot agrarisch medewerker. Tijdens de training ga je moderne tractoren besturen, eventueel met aanhangers, zoals een mengvoerwagen, ladewagen en frontmaaier.
Nog geen T-rijbewijs? Wij helpen je! Sinds 2015 is dit namelijk verplicht als je met de trekker het eigen erf af gaat. Met een trekkerrijbewijs mag je op de openbare weg rijden met een trekker, tractor of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). Vanaf je 16e mag je rijexamen doen voor het rijbewijs T.
Veiligheid gaat op het melkveebedrijf natuurlijk boven alles! Als adviseur risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) kun jij een uitgebreide inventarisatie doen om veiligheids- en gezondheidsrisico’s op bedrijven in kaart te brengen. Tijdens deze training leiden wij jou op tot volwaardig RI&E-adviseur.
Als bedrijfsverzorger vervang je een boer die, bijvoorbeeld vanwege ziekte of vakantie, zijn werk tijdelijk niet zelf kan uitvoeren. AB Vakwerk staat bekend om zijn bedrijfsverzorgers: echte specialisten die alles op de melkveehouderij op kunnen pakken. Kom jij ook de training volgen?
Wil je een specifieke training, cursus of opleiding volgen? Of zou je graag meer weten over ons trainingsaanbod? Jouw sectorspecialist staat klaar om je verder te helpen. Vul het formulier hieronder in, dan hoor je zo snel mogelijk van ons. Liever zelf contact opnemen? Je kunt ons direct bereiken op 088-7301870.